TFP-fotoshoot

Voor fotoshoots werk ik soms (maar niet altijd) op TFP-basis. Omdat ik ook graag mijn portfolio wil uitbreiden en verbeteren, is dat al snel bespreekbaar. Verderop lees je wat meer uitleg over het begrip TFP. Een fotoshoot op TFP-basis kost je doorgaans alleen wat tijd en eventueel reiskosten, als er op een specifieke locatie wordt gefotografeerd. Soms ook een bijdrage in de kosten voor de huur van een studio. Lees hieronder wel goed de voorwaarden door voordat je reageert.

TFP-fotoshoot

 •  Om allereerst een veelvoorkomend misverstand uit de weg te ruimen: een fotoshoot op TFP-basis betekent niet automatisch: gratis. Het kost beide partijen (model, fotograaf, assistent, visagiste/MUA, evt. styliste, designer) tijd en ernergie om de shoot geslaagd te laten verlopen. TFP staat voor: Time for Print (TFP). Dat houdt in dat beide partijen zich ervoor inspannen: kort gezegd: het model steekt er tijd in en de fotograaf zorgt voor de foto’s. In veel gevallen is een TFP-shoot snel geregeld tussen model en fotograaf. Het model zorgt voor de outfit (kleding), make-up en dat zij/hij op tijd op de afgesproken locatie verschijnt De fotograaf moet zijn apparatuur voorbereiden, locatie zoeken en later de gemaakte foto’s nabewerken, verzenden etc. De fotograaf (ik dus) zorgt ervoor dat hij op de juiste tijd en locatie aanwezig is.
  In onderling overleg wordt bepaald welke tijd en kosten erin gestoken worden.
 • Een fotoshoot is in de studio of op locatie (outdoor of indoor) mogelijk. Als je naar de studio heen en weer moet reizen zijn de reiskosten altijd voor eigen rekening. Een shoot op locatie in de omgeving van Deventer, Holten, Zutphen en/of Apeldoorn is het gemakkelijkst voor mij, dat is qua kosten het voordeligst. Ik reken in principe geen geld, maar het moet mij ook geen geld gaan kosten.
 • Bij een studioshoot (portret of model) moet gerekend worden op kosten van de huur van de studio. Ik maak gebruik van een studio in Holten (Ov) of van een collega-fotograaf. Globaal is de huur van de studio voor een dagdeel circa € 60,- tot € 90,-. Als het mogelijk is, dan zou je kunnen bijdragen in de kosten van de studiohuur (naar redelijkheid en altijd in overleg).
 • Belangrijk: bedenk wel, dat als we een definitieve datum en tijdstip hebben afgesproken voor de fotoshoot en je komt niet opdagen (ziekte of dringende redenen buiten beschouwing gelaten), dat je dan wel een onkostenvergoeding van € 50,- in rekening wordt gebracht. Dat geldt omgekeerd ook zo: als ik niet zou komen opdagen, dan ontvang je ook een financiële tegemoetkoming.
 • Een voordelige mogelijkheid voor een shoot is wellicht een fotoshoot bij je thuis. Ik bezit apparatuur (studioflitser en lampen) om ook in je eigen vertrouwde omgeving een shoot te doen. Je moet dan wel ergens een grote egale wand hebben en een paar vierkante meter ruimte. Als ik verder moet reizen dan pakweg 20-25 km vanaf Deventer, dan reken ik uiteraard wel kilometerkosten, want de benzine is natuurlijk niet gratis. Hoeveel, bepalen we in overleg en afhankelijk van de afstand.
 • De foto’s mogen door betrokken partijen gebruikt worden voor promotionele doeleinden.
 • Visagie is tegen meerprijs mogelijk, afhankelijk van wat de visagist(e) in rekening brengt.
  Je kunt uiteraard ook je eigen visagist(e) of MUA (Make up artist) meenemen.
 • Je ontvangt minimaal 10, maximaal 15 foto’s (digitaal) na de TFP-shoot. Die stuur ik meestal met WeTransfer of met een link naar Dropbox. Natuurlijk maak ik veel meer opnamen, maar ik selecteer de meest geslaagde foto’s (omdat er ook tijd in het nabewerken van de foto’s zit, kan dit natuurlijk niet meteen de volgende dag gerealiseerd worden).
 • Je ontvangt meestal binnen 3 tot 4 dagen een ‘preselection’ van 2 of 3 foto’s
  De rest van het fotomateriaal volgt uiterlijk binnen twee maanden, want het nabewerken kost wel wat tijd en ik heb ook nog andere opdrachten tussendoor.
 • de geslaagde foto’s worden op mijn website getoond.
 • Daar kun je ook de diverse shoots van de afgelopen tijd vinden.
 • als je minderjarig (jonger dan 18 jaar) bent, heb ik schriftelijke toestemming van je ouder(s) of voogd nodig.
 • bij TFP-shoots is een modellencontract van toepassing, die door beide partijen vooraf wordt ondertekend, om misverstanden te voorkomen.
 •  aanmelden voor een TFP-stoot kan via mijn e-mailadres photomatthijs@gmail.com
  of shoot@matthijsphotography.nl  Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Matthijs Photography, maart 2023