Studioshoots – tips

Voor beginnende modellen is het vaak lastig om goede poses in te nemen. Zoiets moet je natuurlijk leren en als je nog niet zoveel ervaring hebt, help ik je daarbij met diverse aanwijzingen. Een studioshoot is snel te regelen, maar als het veel tijd kost om iedere houding te corrigeren, dan ben je nog wel even een tijdje bezig. Het is dus beter om een beetje voorbereidingen te treffen.

Hierbij wat tips voor beginnende modellen:
■ Kijk eens in diverse modebladen, modellentijdschriften en op internet (ook op sites van  fotografen) hoe de diverse modellen op de foto worden gezet.
■ Let op de mogelijkheden voor portret, halfbody en fullbody. Hiernaast een studioportret halfbody van model Hasmik (de benen vallen in dat geval weg).
■ In Portfolio 1 (hier op deze website) vind je enkele impressies van fotoshoots
■ Ga thuis eens voor de (pas)spiegel oefenen en kijk eens wat je er zelf van vindt. Wat kan beter of anders?
■ Vraag aan een vriend of vriendin (misschien iemand die al vaker voor de camera heeft gestaan) om je te helpen met het innemen van goede poseerhoudingen.
■ Bestudeer gezichtsuitdrukkingen en standen van hoofd en lichaam op diverse fotosites.
■ Op deze infopagina [ volgt ] vind je alvast wat voorbeelden van poses.
(meeste foto’s afkomstig uit eigen shoots)
■ Als je een fotoshoot gaat doen, neem dan verschillende kledingoutfits mee.
Het is leuker om foto’s van jezelf te hebben in wisselende outfits.
■ Bij de shoot zelf: wees gewoon jezelf, forceer je niet. Het is wel zo dat als je  in een soms wat ongemakkelijke houding staat, de foto vaak beter wordt. De fotograaf zal je meestal wel aanwijzingen geven om iets anders te gaan staan/zitten/liggen. Hij kijkt door de lens en kan dus beoordelen wat er op ‘de plaat’ komt.
■ Bepaal zelf je grenzen. Je hoeft nooit iets te doen tijdens een shoot (bijvoorbeeld kleding uittrekken) wat je zelf niet wilt. Neem eventueel – voor je eigen ‘veiligheidsgevoel’ – gerust een vriendin of vriend mee. Bij mij mag dat altijd en samenwerken met mij (en eventueel een MUA/visagiste) gebeurt op een basis van vertrouwen en in goede harmonie. Alles gebeurt in overleg.
■ Maak zo mogelijk samen met de fotograaf een contact(je) op, waarin is vastgelegd wat wel en niet wordt gefotografeerd. Dat hoeft niet een half boekwerk te zijn met regels in kleine lettertjes. Een A-4tje waarop kort en krachtig de shoot is vastgelegd, is vaak toereikend. Zowel de fotograaf (eventueel MUA/visagiste) en model ondertekenen dat vooraf.  Bij mij krijgen alle modellen doorgaans een contract, om onduidelijkheden en misverstanden te voorkomen (zeker bij TFP-shoots).
■ Houd er rekening mee dat een goede fotoshoot minimaal 1,5 tot 2 uur in beslag neemt.
Als je bij mij een fotoshoot doet, is er altijd gelegenheid om je in een aparte ruimte om te kleden. Ik maak gebruik van een studio. Ik bezit ook de spullen (lampen, flitser, achtergronddoek) om bij je thuis of op een locatie een ’tijdelijke studio’ te creëren.
■ Ga je een locatieshoot doen? Lees ook hier nog wat handige tips:
[ wordt nog toegevoegd, nog niet actief > tips voor modellen.]