Fotografietip 31

Als je op zoek bent naar copyrightvrije foto’s (stockfoto’s en ‘free images’), voor een weblog (blog) of website, dan kun je eens een kijkje nemen op Pixabay, Pexels of Unsplash.
Ook FreeImages, Free Nature stock en Morguefile geven tal van bruikbaar fotomateriaal, die je zo kunt downloaden. Zelf maak ik soms ook gebruik van copyrightvrij materiaal. Belangrijk: let wel altijd goed op of je een foto of video mag gebruiken en lees per site goed de licentievoorwaarden.


Hierbij een paar suggesties voor websites, met stockfoto’s, waarvoor die je zonder problemen kunt bekijken en downloaden, maar er bestaan nog veel meer!
Niet alle foto’s mag je zomaar overnemen. Sommige sites vragen of je de naam van fotograaf wilt vermelden (voor wat, hoort wat), sommigen vragen ook een vergoeding per foto (zoals Dreamstime en Shutterstock). Veel foto’s van Pixabay en Pexels mag je zonder meer gebruiken, zonder dat daar iets tegenover staat. Er wordt soms wel gevraagd om de auteur te ‘liken’ of zijn/haar naam bij de foto te vermelden. Je mag ze veelal ook helemaal bewerken/wijzigen.
Kijk op elke site echter ook goed naar de voorwaarden.

Bron: Pixabay

Pixabay
Pexels
Unsplash
Morguefile
Free Nature Stock
Burst
Wunderstock

Pixabay, Pexels and Unsplash zijn het meest populair.


Maart 2023.
Update: 26 april 2023
Matthijs Photography